3/1/12

Παγκόσμια Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μια ακόμη σημαντική ηθική δικαίωση του Πανεπιστημίου Κρήτης έρχεται από την κατάταξη των μεγαλύτερων ιδρυμάτων του κόσμου που δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο Leiden. Η σχετική λίστα, που αξιολόγησε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με βάση τις επιστημονικές δημοσιεύσεις στο διάστημα 2005-2009, κατατάσσει το κρητικό ίδρυμα στην 149η θέση μεταξύ των 400 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και στην 324η θέση μεταξύ των 500 μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Η θέση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία, αν συνυπολογίσει κανείς ότι μεγάλα και φημισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πρώτο στην Ελλάδα

Το κρητικό ΑΕΙ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των έξι ελληνικών πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στη λίστα. Δεύτερο ελληνικό έρχεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγκεντρώνει το 9,5 στο 10% των κορυφαίων δημοσιεύσεων με τη μεγαλύτερη αναφορά, το Ιωαννίνων το 8,7%, το Μετσόβιο το 7,8, το Αριστοτέλειο το 7,7, το Πατρών το 7,5 και το Καποδιστριακό το 5,9%. Η θέση που καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική αν αναλογιστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή λίστα των πανεπιστημίων περιλαμβάνει 3.000 καταγεγραμμένα ιδρύματα.

Η μεθοδολογία

Η αξιολόγηση έγινε με συγκεκριμένη μεθοδολογία από το Πανεπιστήμιο του Leiden, λαμβάνοντας υπόψη την ερευνητική παραγωγή και απήχηση των πανεπιστημίων, κριτήριο θεμελιώδες για την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διεθνώς. Η νέα αυτή σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει την αξιοπρεπή κατάταξη του κρητικού ΑΕΙ από το Times Higher Education και ακολουθεί την ανάλογη του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μια από τις κορυφαίες θέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και την πρωτιά του μεταξύ όλων των ελληνικών ΑΕΙ, ακόμη και των "διάσημων" και πολυπληθών πανεπιστημίων του κέντρου, με βάση την αξιολόγηση από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το 2010.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι

Πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως με βάση την αξιολόγηση από το Πανεπιστήμιο του Leiden έρχεται το διάσημο ΜΙΤ, και ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το Χάρβαρντ, το Ράις και το Στάνφορντ. Τα πανεπιστήμια αυτά συγκεντρώνουν αντίστοιχα 25,2%, 22,6, 22,5, 22,2 και 21,9% στο 10% των κορυφαίων δημοσιεύσεων με τη μεγαλύτερη αναφορά. Τελευταίο στην παγκόσμια λίστα αξιολόγησης που περιλαμβάνει 500 ΑΕΙ είναι το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates