28/10/12

Αντιπρόταση Σκουλάκη στο ξεπούλημα της Σούδας με δημιουργία Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Mια σύσκεψη φιάσκο, που προκλήθηκε από και για λογαριασμό του κ. Σκουλάκη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να "το παίξει" αντιμνημονιακός, απέναντι στην εκποίηση του Λιμανιού της Σούδας από το ΤΑΙΠΕΔ, η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε από το πρώτο μνημονιο το οποίο και ο ίδιος "ψήφισε".
Οχι πως η αντιπρότασή του είναι άσχημη, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί έπρεπε ο κάθε παράγοντας να εκφράσει τη γνώμη του για το θέμα και κυρίως, γιατί έπρεπε να κληθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές, αφού οι ίδιοι συναινούν και προωθούν το ξεπούλημα.
Εκτός από αυτούς πάντως κανείς δεν πρόκειται να συναινέσει υπέρ της εκποίησης - παραχώρησης για πολλές γενιές ενός σημαντικού τμήματος του λιμανιού από το Μορώνη προς το εμπορικό τμήμα, που θα περιλαμβάνει και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την ιχθυόσκαλα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη χερσαία ζώνη - ενώ ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει δικαίωμα άμεσης έξωσης όλων των δραστηριοτήτων από τη ζώνη αυτή. Αντί της εκποίησης, ο Δήμαρχος Χανίων αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο οποιο θα συμμετέχουν και οι 7 Δήμαρχοι του νομού.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες εκπρόσωποι των Δημάρχων λιμενικοί παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι, ενώ έντονη ήταν η παρουσία κόσμου από αντιμνημονιακά κόμματα και πρωτοβουλίες πολιτών.

Με τους χανιώτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα να τους φωνάζουν προδότες και δοσίλογους, οι βουλευτές της ΝΔ, κ. Βιρβιδάκης, και Μαρκογιαννάκης, υποστήριξαν όσο μπορούσαν τη λογική του ξεπουλήματος, λέγοντας ότι αφού τόσα χρόνια δεν κατάφεραν οι ίδιοι που κυβερνούσαν να αξιοποιήσουν το λιμάνι, τώρα ήρθε η ώρα να το παραδώσουν σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Και βέβαια απέκλεισαν κάθε άλλη λύση, καθώς η παραχώρηση των λιμανιών είναι νόμος, αφήνοντας πάντως ένα περιθώριο να αρνηθούν να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη παραχώρηση όταν και αν αυτή έρθει στη βουλή.
Στους βουλευτές απαντησαν αργότερα (που οι ίδιοι είχαν αποχωρήσει) οι εκπρόσωποι δεκάδων αντιμνημονιακών φορέων που ανέγνωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν "πως η παραχώρηση των λιμανιών μας, δε θα έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, αφού, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, το τίμημα από την αξιοποίηση τους, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους, αντίθετα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη δρομολογηθεί στο μέλλον για το νησί μας, αφού βασικές οικονομικές λειτουργίες των λιμανιών, όπως οι τουριστικές, θα έχουν περιέλθει στον απόλυτο έλεγχο και διαχείριση ιδιωτών επενδυτών που μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα και ανταγωνιστικά σε σχέση με τα τοπικά συμφέροντα."
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι πρέπει τα λιμάνια να παραμείνουν ακριβώς με το καθεστώς που έχουν τώρα και εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικοτητα του φορέα που προτείνεται να δημιουργηθεί.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Πρωιμάκη, ο οποίος τόνισε πως ως τώρα κανένας επενδυτής δεν έχει ενδιαφερθεί για το λιμάνι και πως δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για να επενδύσει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον καθώς όπως είπε, είναι γνωστό ότι χωρίς τη συνεργασία του Δήμου δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στο λιμάνι. Αν ο Δήμος αποφασίσει να μποϋκοτάρει τον επενδυτή, τότε αυτός θα χάσει τα λεφτά του."
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πάντως ότι ξεκινάει κύκλο επαφών με τους άλλους Δημάρχους του νομού προκειμένου να υποστηρίξουν την πρότασή του. Το κείμενο της πρότασης που ακολουθεί, έχει ήδη κοινοποιηθεί στους συναρμόδιους Υπουργούς:
 ΘΕΜΑ: «Εναλλακτική πρόταση των (7) επτά Δήμων του Νομού Χανίων για τη δημιουργία Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου αντί της εκποίησης του λιμένα της Σούδας».

Αξιότιμοι Κύριοι ,

Όπως γνωρίζετε στο Νομό Χανίων τα λιμάνια, οι λιμενίσκοι και τα αλιευτικά καταφύγια εποπτεύονται από (2) δύο Λιμενικά Ταμεία.

Α) Το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων το οποίο εποπτεύει το λιμάνι Σούδας και όλα τα λιμάνια και λιμενικά καταφύγια των Δήμων Πλατανιά, Κισάμου, Σελίνου –Καντάνου, Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου .

Β) Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Χανίων, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν το Ενετικό Λιμάνι Χανίων και οι λιμενίσκοι της Νέας Χώρας και της Αγίας Κυριακής .
Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να εκποιήσει την εκμετάλλευση του λιμένα της Σούδας σε ιδιώτη δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και αναπάντητα ερωτήματα στους φορείς της αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, του εμπορίου και γενικότερα της κοινωνίας ολόκληρου του Νομού.

Πρώτο Ερώτημα:
Είναι δυνατόν να εκποιηθεί το λιμάνι της Σούδας, αφού μέσα στο λιμάνι και στις παρυφές του λειτουργούν οι παρακάτω στρατιωτικές εγκαταστάσεις: Nαύσταθμος Κρήτης, Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Αμερικανική Ναυτική Βάση, Πεδίο Βολής Κρήτης, Δεξαμενές καυσίμων, Αποθήκες πυρομαχικών και Σχολή Εμποροπλοιάρχων;

Δεύτερο Ερώτημα :
Εάν ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα και παραχωρηθεί σε ιδιώτη ένα τμήμα της χερσαίας ζώνης, τα μεγάλα έργα όπως η επέκταση του προβλήτα “Αδρίας” κατά 160 μ. προϋπολογισμού 10.000.000 € και η ολοκλήρωση του πολυχρηστικού λιμένα, προϋπολογισμού 20.000.000 € θα δοθούν προς υλοποίηση και εκμετάλλευση σε κάποιο ιδιώτη δεδομένου ότι έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και η ένταξη τους εντός του 2013 στο ΕΣΠΑ; Ας σημειωθεί ότι εκτός από τα (2) δύο αυτά μεγάλα έργα αναμένεται σύντομα η έγκριση μελέτης δημιουργίας σταθμού επιβατών στο λιμάνι της Σούδας.

Τρίτο Ερώτημα :
Εάν παραχωρηθεί το λιμάνι της Σούδας σε ιδιώτη, ο οποίος ασφαλώς θα εισπράττει τα έσοδα του λιμανιού, από ποιον φορέα θα συντηρούνται με τα απαραίτητα έργα τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια των (6) έξι προαναφερθέντων Δήμων, αφού οι Δήμοι σε αυτή την συγκυρία αδυνατούν να τα συντηρήσουν, δεδομένου ότι το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ή θα καταργηθεί ή θα καταρρεύσει οικονομικά;

Αξιότιμοι Κύριοι,
Μετά τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του Νομού Χανίων ως εναλλακτική λύση στην εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση εκποίηση του λιμανιού της Σούδας, προτείνουμε την δημιουργία ενός Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, με τη μορφή νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι του Νομού και στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των (2) δύο Λιμενικών Ταμείων που λειτουργούν σήμερα.

Η πρόταση αυτή που επαναλαμβάνω απηχεί τις θέσεις όχι μόνο του Δήμου Χανίων αλλά και των άλλων (6) έξι Δήμων του Νομού, είναι ρεαλιστική, είναι εφικτή και συμφέρουσα και για την πολιτεία και για την Αυτοδιοίκηση και προπάντων την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αυτό του Νομού Ρεθύμνου, το οποίο λειτουργεί από το έτος 2002.
Σας παρακαλούμε πριν από τη λήψη οιασδήποτε απόφασής σας, να μελετήσετε την πρότασή μας, την οποία είμαστε διατεθειμένοι να σας εκθέσουμε αναλυτικά, μετά και την περαιτέρω εξειδίκευσή της.

Είμαι υποχρεωμένος κλείνοντας να σας επισημάνω ότι, πέραν από την ομόφωνη πρόταση των (7) Δημάρχων γι΄ αυτή τη Διαδημοτική Συνεργασία, οποιαδήποτε σκέψη εκποίησης του λιμένα της Σούδας, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο των τοπικών φορέων αλλά και ολόκληρης της Χανιώτικης κοινωνίας.

 Με εκτίμηση

Μανώλης Σκουλάκης

Δήμαρχος Χανίων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates