17/12/12

Αύριο "κλειδώνουν" τη μονιμοποίησή τους στην εξουσία

του Γιώργου Γυπάκη
Τί θα μπορουσε να είναι πιο επικίνδυνο από μια αναθεώρηση του Συντάγματος τούτη την ώρα, κι έναν εκλογικό νόμο; Το γεγονός ότι τα προτείνει ο Βενιζέλος, ο άνθρωπος που μετέτρεψε το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο. Η χούντα αναδιπλώνεται κι ετοιμάζει τη μονιμοποίησή της στην εξουσία. Η αναθεωρηση θα περιλαμβάνει αυτό που μας ζητούσαν από το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή τη συνταγματική εξασφάλιση ότι δεν θα ακυρωθούν τα μνημόνια. Ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την ολική επαναφορά του δικομματισμού.
Ο Βενιζέλος είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Επικίνδυνος για το λαό, για το πολίτευμα και για τη δημοκρατία. Πιο επικίνδυνος και από το Σαμαρά. Γιατί είναι πιο έμπειρος και πιο ευφυής. Και φυσικά, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον σταματήσει.


Αντιγράφω από το Πρώτο Θέμα:
"Στο ερώτημα "μετά τη δόση τι" θα κληθούν να απαντήσουν αύριο το βράδυ οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέρχεται στη συνάντηση με 4 άξονες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την επικαιροποίηση και τη διεύρυνση της προγραμματικής συμφωνίας, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση. Για αυτό θα θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
- Πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.
- Δεύτερον, μετά τη δόση θα πρέπει να εξαλειφθούν οι αδυναμίες της πρώτης μετεκλογικής περιόδου. Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική για διστακτικούς υπουργούς και για σειρά αιφνιδιασμών από το Μέγαρο Μαξίμου.
- Τρίτον, η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.
- Τέταρτον, η συμφωνία θα πρέπει να διευρυνθεί με θέματα όπως ο εκλογικό νόμος και η αναθεώρηση του Συντάγματος
Από αυτή την ατζέντα προκύπτει αβίαστα και το θέμα του ανασχηματισμού, ο οποίος όμως θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στα θέματα που θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος πειστεί ότι η κοινή προσπάθεια έχει προοπτική τότε είναι πιθανό να ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών εκ μέρους τους ΠΑΣΟΚ.
Σε ότι αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα πρέπει να βοηθά τις συνεργασίες, οι οποίες πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν το ζητούμενο με βάση το πολιτικό σύστημα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια. Προτείνουν, έτσι την ενίσχυση του αναλογικού χαρακτήρα και τη σύνδεση του μπόνους για το πρώτο κόμμα με την εκλογική του επίδοση, ώστε να μην βιάζεται η λαϊκή βούληση για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates