3/1/13

Το πολιτικό παιχνίδι με τη λίστα Λαγκάρντ

του Νίκου Μουντάκη
 Ένας νέος κύκλος πολιτικών αντιπαραθέσεων, κομματικών διεργασιών και γενικότερης αμφισβήτησης του συστήματος ανοίγει, με αφορμή τη διαπιστωθείσα αλλοίωση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλος στοχοποιούν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που κινδυνεύει να γίνει ο "αποδιοπομπαίος τράγος" στον οποίον θα φορτωθούν όλες οι "αμαρτίες", ώστε να μην πληγεί γενικότερα το σύστημα εξουσίας. Όμως η μεθόδευση αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις, καθώς η εύκολη ενοχοποίηση του  εγείρει ερωτηματικά και ερμηνεύεται ως προσπάθεια συγκάλυψης ευρύτερων ευθυνών. Από πολλές πλευρές εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι μια υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής θα καταστεί ζήτημα ξεκαθαρίσματος πολιτικών "λογαριασμών" και η ουσία της θα συγκαλυφθεί.
Περισσότερες πτυχές του θέματος θα έρθουν στο φως με τη διερεύνηση των στοιχείων και τις καταθέσεις στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου. Για την ενοχή του πρώην υπουργού έχουν ήδη "αποφανθεί" εμμέσως ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τον διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, που κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπου αναφέρεται ότι έχει διαπιστωθεί αλλοίωση της λίστας και πως ο κ. Παπακωνσταντίνου "είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο" να προβεί σε αυτή την ενέργεια.
Ούτως ή άλλως οι υποψίες στρέφονται επάνω του, λόγω του ότι παρέλαβε πρώτος το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας, δεν το πρωτοκόλλησε επίσημα  και δεν έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ για πλήρη έλεγχο των καταθετών, ενώ οι διαγραφέντες από τη λίστα είναι συγγενικά του πρόσωπα. Ο αντίλογος έρχεται από τον υπό κατηγορία πρώην υπουργό, ο οποίος αφήνει υπονοούμενα, επισημαίνοντας ότι «είναι υπερβολικά βολικό για όλους, οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο».
Την άποψη αυτή ασπάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και των κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου.  Από άλλες πλευρές εγείρονται ερωτηματικά και για τον ρόλο του τότε επικεφαλής  του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα Γ. Διώτη, στον οποίο είχε περιέλθει η πρώτη κόπια της λίστας Λαγκάρντ. Η υπόθεση δεν πρόκειται να μείνει πάντως στο θέμα των ευθυνών του Γ. Παπακωνσταντίνου, του Ευ. Βενιζέλου και των επικεφαλής του ΣΔΟΕ που πήραν στα χέρια τους  το πρώτο αντίγραφο της λίστας.
Ο ασκός του Αιόλου θ' ανοίξει τις επόμενες μέρες, καθώς θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και φήμες για γνωστά ονόματα  επιχειρηματιών, παραγόντων της πολιτικής και της δημόσιας ζωής κλπ,  που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates