Μία καλή ευκαιρία για άρση των παρεξηγήσεων και ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη και των αιρετών της Κρήτης, ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο μεταξύ του Μανούσου Βολουδάκη, του Σταύρου Αρναουτάκη και του Γιάννη Κουράκη.

Αντικείμενο της συνάντησης, την οποία κάλεσε ο ίδιος ο κ. Βολουδάκης, ήταν το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που  προκύπτει από  τη συγχώνευση των φορέων  ΟΑΔΥΚ – ΟΑΝΑΚ – «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.»,  με την παράλληλη ανάληψη των αρμοδιοτήτων των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το θέμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες, καθώς ο Υφυπουργός κατηγορήθηκε για συγκεντρωτισμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τη βούληση των  τοπικών κοινωνιών και χωρίς ουδείς να γνωρίζει πως αυτός θα κινηθεί.
Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα πλεονεκτήματα  του νέου Οργανισμού,  στον  οποίο δίνεται η δυνατότητα να προωθήσει κατά ουσιαστικό τρόπο μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.
Απαντώντας σε προβληματισμούς των  εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ο Υφυπουργός  κατέστησε μεταξύ άλλων σαφές ότι ο νέος Οργανισμός δεν αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί η  τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Επεσήμανε ακόμη ότι – όπως άλλωστε σαφώς ορίζεται  στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης- όλες οι υποχρεώσεις των υπό συγχώνευση  Οργανισμών απέναντι στους ΟΤΑ, μεταβιβάζονται  στο νέο Οργανισμό. Αυτό ιδιαιτέρως αφορά προγραμματικές συμφωνίες, έργα κυριότητας ΟΤΑ που εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται από τους υπό συγχώνευση Οργανισμούς και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί,  κλπ.
Αυτό που τονίστηκε από πλευράς Περιφερειάρχη είναι ότι σε καμία περίπτωση τα νερά δεν πρέπει να περάσουν σε χέρια ιδιωτών
Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη,  το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επισημάνσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά αύριο στη Βουλή και ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και απομένει να δούμε αν οι αλλαγές που ζητήθηκαν θα προστεθούν στην τελική διαμμόρφωση που θα γίνει την την ψήφιση, την ερχόμενη Πέμπτη
Με βάση το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η νέα διοίκηση θα αποτελείται από:
Το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ως Πρόεδρο.
Ένα μέλος οριζόμενο από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Πέντε μέλη οριζόμενα από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ως μέλη, με τους αναπληρωτές τους.
Έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης οριζόμενο από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.

Έναν εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.
Κατά τον ορισμό των έξι (6) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη αναλογικής κατά το δυνατό εκπροσώπησης των τεσσάρων Νομών της Κρήτης.
Σύμφωνα δηλαδή με το σχέδιο αυτό, η εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών μέσω των αιρετών τους, περιορίζεται στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να διορίζει τους δικούς της και να μπορεί, να ξεπουήσει ανά πάσα στιγμή ένα από τα αντικείμενα του Οργανισμού.