29/4/14

Προτάσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την περιοχή του Αγίου Ονουφρίου

 Πολλά ήταν τα θέματα που μας έθεσαν οι κάτοικοι του Αγίου Ονουφρίου την περασμένη Κυριακή, άλλα τόσα βάλαμε κι εμείς, οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ακρωτηρίου της Πρωτοβουλίας Πολιτών, στην ευχάριστη και ενδιαφέρουσα αυτή συνέλευση κατοίκων που διοργανώσαμε. Ηταν εξάλλου ενα πρώτο δείγμα αυτή η προτροπή σε συνέλευση, για το πως σκοπεύουμενα διοικήσουμε το Δήμο Χανίων.
Ας μπούμε στο ψητό:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ονουφρίου, είναι ο μόνος φορέας που ασχολείται με τα προβλήματα των κατοικων της περιοχής η οπ
οία παραμένει άγνωστη για τη δημοτική αρχή. Ο Σύλλογος αυτός είναι άστεγος, καθώς το κτίριο που ξεκίνησε να χτίζεται πριν από πολλά χρόνια σε δημοτικό οικόπεδο είναι αυθαίρετο. Σύμφωνα με την υποψήφια μας για τη Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών - Αρχιτέκτονα Εφη Κυριακάκη το κτίριο νομιμοποιείται εύκολα από το Δήμο και χωρίς έξοδα αφού μπορεί να ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Προφανώς αυτό μπορεί να το κάνει κάθε δημοτική αρχή αρκεί να δείξει ενδιαφέρον. Ομως θα χρειαστεί να δούμε αν μπορεί και να αποπερατωθεί με ίδιους πόρους του Δήμου. Η απάντησή μας για τα θέματα αυτά, βρίσκεται στο κομμάτι του προγράμματός μας που αφορά την Πολιτιστική Δημοτική Πολιτική, βασικός άξονας της οποίας είναι η αποκέντρωση των πολιτιστικών υποδομών.
Η ρύπανση στον κολπίσκο του Αγίου Ονουφρίου είναι γνωστό από που προέρχεται - όμως στα υγρά απόβλητα των καραβιών θα πρέπει να προσθέσουμε και τα απορρίμματα που συνεχώς ξεβράζει η θάλασσα. Για τα απορρίμματα στην παραλία, μπαίνει ζήτημα αξιοπιστίας για την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Εμείς έχουμε χρέος να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τις ακτές, τις οποίες ωφείλουν να διατηρούν καθαρές και οι ίδιοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που τις εκμεταλεύονται. Μεγάλο μέρος των απορριμμάτων αυτών έρχονται από τα καράβια πριν ελλιμενιστούν ή όταν φεύγουν από την περιοχή. Ο Δήμος μπορεί να πιέσει τους αρμόδιους λιμενικούς φορείς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους αλλά και να βρεθεί κατάλληλο μέσο για την περισυλλογή των απορριμμάτων των καραβιών και τη μεταγωγή τους στη στεριά. Αυτή είναι διπλή υποχρέωση Δήμου και Υπηρεσιών.
Πάγιο θέμα όλων των κατοίκων του Ακρωτηρίου η ενδοδημοτική συγκοινωνία: υποστηρίζουμε τη λύση της αστικοποίησης των συγκοινωνιών και στο Ακρωτήρι  με τη χρήση μικρών ηλεκτροκίνητων λεωφορείων - κάτι που επιχειρήθηκε  αλλά εγκαταλείφθηκε παλιότερα. Κατά τον ίδιο τρόπο ζητάμε και την αστικοποίηση των ΕΛΤΑ στο Ακρωτήρι όπως και την επέκταση των δικτύων του ΟΤΕ για να μπουν κι άλλες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας στο Ακρωτήρι.
Για το κρίσιμο θέμα των δεξαμενών:
Ενημερώσαμε τους κατοίκους ότι ο οικισμός δημιουργήθηκε στον Αγιο Ονούφριο το 1969 (ΦΕΚ 106) ένα χρόνο πριν την αγορά του οικοπέδου για την εγκατάσταση των δεξαμενών (2/4/1970).  Πάγια θέση όλων των αιρετών του Ακρωτηρίου εδώ και πολλά χρόνια είναι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων με μια εκτενή επιχειρηματολογία που τεκμηριώνει ότι η περιοχή του Αγίου Ονουφρίου είναι η πιο ακατάλληλη για ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό είχαν συσταθεί επιτροπές οι οποίες δε λειτούργησαν, ενώ οι άδειες των εγκαταστάσεων ανανεώνονται κάθε φορά χωρίς τους νόμιμους ελέγχους. Οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τις εταιρείες έχουν προφανείς πολιτικές  σχέσεις με όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που διοίκησαν το νομό μας τις τελευταίες δεκαετίες. Παρ' όλ' αυτά για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό στον κλάδο θέλουν και οι ίδιοι να μετεγκατασταθούν σε ποιό άνετο χώρο.
Η  Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει τη χωροθέτηση αυτή, στηριζόμενη σε σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου που μεταξύ άλλων θεωρεί επίσης ακατάλληλη την περιοχή του Αγ. Ονουφρίου και προτείνει 7 άλλες θέσεις. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η χωροθέτηση ο Δήμος έχει υποχρέωση και εμείς μπορούμε να δεσμευτούμε ότι
-Θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε τις επόμενες αδειοδοτήσεις, διενεργώντας έντονους ελέγχους για την ασφάλεια και την τήρηση περιβαλλοντικών νόμων στις εγκαταστάσεις
-Θα πάρουμε πρωτοβουλία για την αύξηση μέτρων πυροπροστασίας στην περιοχή, την προστασία του κολπίσκου με τη χρήση πλωτών φραγμάτων για την περίπτωση διαρροών και τη χρήση πλοιαρίου για την περισυλλογή απορριμμάτων (μικρά καίκια κάνουν αυτή τη δουλειά στο Λουτρό Σφακίων).
-Θα πιέσουμε την Περιφέρεια για την υλοποίηση του παραπάνω χωροταξικού
Σε ολα αυτά ας προσθέσουμε ακόμα, την πρόθεση της δημοτικής μας κίνησης να επαναφέρει στην επικαιρότητα το αίτημα για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Ονουφρίου και Καλαθά, μια πρόταση που εδώ και χρόνια έχει καταθέσει ο Σύλλογος Φίλων του Βυθού με την οποία  για τους συνήθεις λόγους, οι δημοτικές αρχές απαξιούν να ασχοληθούν.
Στον προγραμματισμό μας είναι επίσης και η ολοκλήρωση της μελέτης της οδικής πρόσβασης της βόρειας πλευράς του Ακρωτηρίου με τα Χανιά, μέσω του δρόμου Κουμπελή-Αγ. Ονούφριος-Καλαθάς-Σταυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates