31/10/13

Έναρξη επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια της Δημοτικής Αγοράς

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στον λαμπρό εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στόχος των επετειακών εκδηλώσεων για τη Δημοτική Αγορά, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη 31/10/2013, το πρωί, στην Αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Καταστήματος Χανίων, είναι να προβληθεί η ανεκτίμητη αξία της Δημοτικής Αγοράς, που εδώ και εκατό χρόνια αποτελεί όχι μόνο κέντρο εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και κτίριο σύμβολο.
Ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να τιμήσουμε τη Δημοτική μας Αγορά, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο από το 1980 και αποτελεί αρχιτεκτονικό θησαυρό, τον οποίο επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους χιλιάδες τουρίστες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
Ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε ότι οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, ημέρα που είχε ξεκινήσει η ανεπίσημη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς το 1913, ενώ αυτές θα κορυφωθούν στις 4 Δεκεμβρίου, οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί τα επίσημα εγκαίνιά της Δημοτικής Αγοράς από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, τρεις μέρες μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Η Δημοτική Αγορά των Χανίων και ο χώρος, που την περιβάλλει, θα θυμίζουν εικόνα του 1913”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελεί αναπαράσταση των όσων συνέβαιναν εκείνη την εποχή στον χώρο.
Ο κ. Λειψάκης γνωστοποίησε ότι θα προσφερθεί στους πολίτες σάμαλι, χαρουμπία, στραγάλια, σταφίδες και κάστανα, ενώ ο “λούστρος” θα περιμένει τους περαστικούς για να καθαρίσει τα παπούτσια τους. Παράλληλα γύρω από το Μνημείο των Χανίων θα βρίσκονται άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη παραδοσιακών Συλλόγων θα χορεύουν, ενώ στον δρόμο μπροστά από την Αγορά θα υπάρχουν παλιά αυτοκίνητα και άμαξες.
Για μεγαλειώδη γιορτή έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, Γεώργιος Τραχαλάκης, η οποία έχει ως στόχο, όπως υπογράμμισε, να τιμήσει το Μνημείο.
Η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Χανίων, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ανακοίνωσε ότι εντός του Νοεμβρίου θα λειτουργήσει στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς περίπτερο με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό της ιστορίας του Μνημείου, καθώς και πληροφοριακό υλικό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Τέλος, η κα. Σημανδηράκη ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους με τις εκδηλώσεις φορείς (παραδοσιακούς χορευτικούς Συλλόγους, αμαξάδες, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Σύλλογο Ιδιοκτητών Παλαιών Αυτοκινήτων, κ.α.) για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση των επετειακών εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates