29/11/13

Εγκρίθηκε η μελέτη ανακατασκευής της οικίας του Μίκη Θεοδωράκη Από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Στην έγκριση της μελέτης ανάπλασης, αποκατάστασης και επισκευής της πατρικής οικίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, προχώρησε ομόφωνα - κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του - το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής - και της δέσμευσης του Δημάρχου Χανίων Μ. Σκουλάκή στον ίδιο το Μίκη Θεοδωράκη κατά την τελευταία επίσκεψη του στα Χανιά - να μετατραπεί η οικία σε μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, στο οποίο θα υπάρχουν αντικείμενα, που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στο έργο του συνθέτη, βιβλιογραφικό υλικό, ενώ στο χώρο θα φιλοξενούνται και ερευνητικά εργαστήρια με αντικείμενο σχετικό με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χανίων, Κωνσταντίνος Πρωτοπαπαδάκης, επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης οφείλεται στην προσφορά Χανιωτών μελετητών με επικεφαλής τον κ. Κώστα Μαυρακάκη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 245.000 ευρώ και θα εκτελεστεί σε δύο διαφορετικές φάσεις. Η πρώτη αφορά δύο τμήματα του κτηρίου, τα οποία θα ανακατασκευαστούν με το ποσό των 245.000 ευρώ με πόρους του Δήμου Χανίων, ενώ η οικογένεια Θεοδωράκη, με ενέργειες της θα αναλάβει την ανακατασκευή του τρίτου μέρους, εκτελώντας εργασίες βάσει της εγκεκριμένης μελέτης του Δήμου.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ανακατασκευής και μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο αποτελεί προτεραιότητά της δημοτικής αρχής καθώς σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων «π
ρόκειται για ένα ακίνητο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου. Με το έργο αυτό επιθυμούμε με απλές αλλά ουσιαστικές κινήσεις να τιμήσουμε τον συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να προσφέρουμε ένα υποδειγματικό κέντρο πολιτισμού, σεμνό και στην κλίμακα του μικρού οικισμού, του οποίου η απλή και ουσιαστική λειτουργία θα συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμισή».

1 σχόλιο:

  1. Ο Δήμος Χανίων αποφάσισε κατά προτεραιότητα, απ'ότι λέει το άρθρο, να κάνει Μουσείο το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη δαπανώντας 245.000 ευρώ (!) για αρχή, ξεχνώντας ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλες ανάγκες ζωτικής σημασίας, Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε απο τα σκουπίδια, που είναι άστεγοι, σχολεία χωρίς θέρμανση κ.α. Εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τον Μίκη Θεοδωράκη. Ομως, η πολιτεία και ο κόσμος τον έχει τιμήσει για το έργο του. Μήπως θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος εξ ολοκλήρου το κόστος για την ανακατασκευή του πατρικού του μιας και βρίσκεται εν ζωή??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates