15/2/14

Πρωτοφανείς δημοκρατικές διαδικασίες για τα Χανιά, για την εκλογή υποψηφίου Δημάρχου!

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/2/2014 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΛΗΣΙΔΗ

Τη Δευτέρα 17/2 στις 7μμ στην αίθουσα του Θεάτρου Βλησίδη στο Κουμ Καπί η ολομέλεια της νέας δημοτικής κίνησης της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την τοπική αυτοδιοίκηση Χανίων θα εκλέξει τον υποψήφιο Δήμαρχό της και θα αποφασίσει το όνομα της, με το οποίο θα κατέβει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχει κάθε δημότης των Χανίων που είναι μέλος της κίνησης, δηλαδή έχει υπογράψει το κείμενο αρχών της.

Οι υποψηφιότητες θα μπορούν να κατατίθενται στον Ζουρίδη Γιώργο (mail: gzouridis@gmail.com, τηλ. Κιν. 6973375466) ή στο mail της πρωτοβουλίας (polites.aytodioikisi.hania@gmail.com) μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2014.

Εκλέκτορες θα είναι όσοι έχουν υπογράψει το κείμενο αρχών της κίνησης και έχουν εγγραφεί μέλη έως τις 7 μμ της ίδιας μέρας που θα αρχίσει η διαδικασία.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ



"Όλες και όλοι που υιοθετούμε αυτό το κείμενο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συμβολής στην αναγκαία προσπάθεια ώστε οι ερχόμενες Δημοτικές εκλογές να είναι απαρχή για την εκπλήρωση μιας ευρύτατα αποδεκτής ανάγκης : Την αλλαγή σελίδας για το Δήμο Χανίων, για την πόλη και τους κατοίκους της.
Προϋπόθεση είναι αυτό να γίνει με τρόπο μαχητικό, συλλογικά και ισότιμα με όλες τις ασυμβίβαστες, δημιουργικές και ελπιδοφόρες δυνάμεις αυτής της κοινωνίας. Μαζί με όλους ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, με όσους και για όσους πλήττονται και όσους είναι αντίθετοι με τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης .
Κοινές μας αφετηρίες μας είναι :
  • Το πολιτικό περιεχόμενο των ερχόμενων Δημοτικών εκλογών δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόφαση όλων μας να υπερασπιστούμε το μέλλον του τόπου μας, αποδοκιμάζοντας την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της κοινωνικής αναλγησίας και της απαξίωσης βασικών Δημοκρατικών θεσμών όπως είναι το Κοινοβούλιο και η Αυτοδιοίκηση. Από τις δημοτικές κάλπες πιστεύομε πως όχι μόνο πρέπει να βγει ισχυρό το μήνυμα της αποδοκιμασίας των μνημονιακών πολιτικών αλλά ταυτόχρονα ένα μήνυμα ενότητας και κοινωνικής συσπείρωσης για την Εθνική και κοινωνική αναγέννηση αυτού του τόπου .
  • Η υπεράσπιση του βαθύτερου νοήματος της Αυτοδιοίκησης το οποίο ταυτίζεται με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και είναι σε σύγκρουση με το σχέδιο «Καλλικράτης» που όπως αποδείχθηκε όχι μόνο δεν ήταν σχέδιο αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης – όπως προβλήθηκε – αλλά εργαλείο απομάκρυνσης των Δήμων από τους πολίτες, ιδιαίτερα των μειονεκτικών περιοχών. Ο «Καλλικράτης» υπήρξε όργανο επιβολής μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Δεν άφησε περιθώρια πραγματικής αποκέντρωσης, υπονόμευσε τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων και υποχρεώνει τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε τοπικής κοινωνίας να διαχειριστούν δυσανάλογες ευθύνες με σαφώς μικρότερους πόρους.
  • Η αντίληψη ότι στις σημερινές συνθήκες η διασφάλιση ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη τροφή, στη στέγη, στην περίθαλψη και στην ενέργεια αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον της κοινωνίας . Η Δημοτική κοινωνική πολιτική πρέπει να αποτελεί άξονα δράσης πρώτης προτεραιότητας με παράλληλη στήριξη αυθεντικών δομών λαϊκής αλληλεγγύης, μακριά από λογικές ελεημοσύνης, δημοσίων σχέσεων και πολύ περισσότερο υποκριτικής μικροκομματικής εκμετάλλευσης της σύγχρονης εξαθλίωσης και ανέχειας.
  • Η βαθιά μας αντίθεση στις παλαιοκομματικές λογικές, στον παραγοντισμό, την ευνοιοκρατία. Η πεποίθησή μας ότι στα δημόσια αξιώματα επιλέγεσαι όχι για να υπηρετείς μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά το συλλογικό συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Η αντίληψή μας ότι μόνο με τη συλλογική δράση, με διαφάνεια και δημοκρατικό διάλογο, με επιστημονική όσο και υπεύθυνη προσέγγιση όλων των θεμάτων, με ανάληψη ευθύνης αναλογικά απ’ όλους τους πολίτες και κυρίως με τον καθημερινό αγώνα για τη βελτίωση των όρων ζωής μας μπορούμε να αναγεννήσουμε κοινωνικές αξίες και να εκπληρώσουμε συλλογικούς στόχους.
  • Η βαθιά πίστη μας στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου και ιδιαίτερα στους ανθρώπους του . Έξω από το πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και του πελατειακού κομματικού κράτους είναι δυνατόν να γεννηθεί ένα νέο όραμα μακράς πνοής για τη πόλη και τους πολίτες των Χανίων. Να υπηρετηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης της οποίας πυρήνας να είναι ο φυσικός και πολιτιστικός μας πλούτος.
  • Η αντίληψη ότι ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι ποιοτικοί όροι ύπαρξης, στοιχεία μιας τοπικής αυθεντικότητας και όχι σημαίες ευκαιρίας, αντικείμενα δημοσίων σχέσεων ή «προϊόντα» προς χυδαία και ευκαιριακή εμπορική εκμετάλλευση.
  • Η ανάγκη υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών ενάντια στην εμπορευματοποίηση τους.
  • Η σταθερή ανάγκη δημιουργίας μετώπου εναντίον του φασισμού και των εκδηλώσεων ρατσιστικής και κοινωνικής μισαλλοδοξίας
Είναι φανερό ότι το αύριο του Δήμου Χανίων δεν μπορούν ούτε να το σχεδιάσουν ούτε πολύ περισσότερο να το υλοποιήσουν οι διαχειριστές και μέχρι πρόσφατα υπερασπιστές του χθες.
Καλούμε σε δράση για τη δημιουργική συσπείρωση σε πλατύ ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των ζωντανών και υπεύθυνων δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς ηγεμονισμό και χωρίς διακρίσεις. Με διαφάνεια, δημοκρατία, ισοτιμία στη λήψη των αποφάσεων. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στοχεύσεις και τακτικές!
Καλούμε κάθε δημότη και δημότισσα, κάθε συγκροτημένη κίνηση και πρωτοβουλία, κάθε συλλογικότητα, τους νέους και τις νέες που δεν θέλουν να εξακολουθήσουν να ζουν στο ζοφερό σημερινό καθεστώς, σε συμπαράταξη για το αύριο της πόλης . Να κατακτήσουμε την Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε και που αξίζει στον τόπο μας. Για αυτήν την ανάγκη δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αδράνεια και εφησυχασμό !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates